McDonald's geeft gehoor aan oproep investeerders

McDonald’s stopt met het gebruik van piepschuimverpakkingen per eind 2018 en geeft daarmee gehoor aan de As You Sow-resolutie waar ACTIAM mede-indiener van is.  

 

De Chicago Tribune berichtte op woensdag dat de fastfoodgigant eind 2018 afscheid neemt van piepschuimverpakking binnen hun wereldwijde ketens en dit ziet als een kleine maar belangrijke stap. As You Sow voerde al langere tijd engagement met McDonald’s op dit onderwerp en is blij met deze stap en noemt het een ‘global signal’. Ook ACTIAM is tevreden. Maxime Molenaar, responsible investment officer bij ACTIAM: ‘Vervuiling door plastic is een groeiend probleem. Voor McDonald’s maakte het maar een klein deel van de gebruikte verpakkingen uit, maar deze stappen helpen om richting een circulaire en dus afvalvrije economie te gaan. We zijn erg blij met het werk dat As You Sow heeft verricht en de tegemoetkoming door McDonald’s'.

Drijvende vuilnisbelt

In de resolutie roepen investeerders McDonald’s op om een rapport op te stellen waarin de impact van het gebruik van piepschuimverpakkingen op het milieu onderzocht wordt, met het uiteindelijke doel om verpakkingen op basis van polystyreen uit te faseren. ACTIAM steunde de resolutie omdat piepschuim verpakkingsmaterialen een belangrijke veroorzaker van de plasticsoep zijn, ook wel de drijvende vuilnisbelt genoemd. Jaarlijks belandt er acht miljoen ton plastic in zee. Dat is schadelijk voor vissen, vogels en mensen. Uit onderzoek blijkt dat piepschuim in het milieu uiteenvalt in kleine onverteerbare korreltjes die dieren verwarren voor voedsel. Daarnaast is het materiaal moeilijk te recyclen.

Dit onderwerp raakt alle focusthema’s van ACTIAM waaronder klimaat (het kost veel energie om het materiaal te maken), water en land (beide in verband met vervuiling).

ACTIAM ziet, als verantwoorde fonds- en vermogensbeheerder, het steunen en (mede)indienen van aandeelhoudersresoluties en het aangaan van engagementtrajecten als een belangrijke manier om haar belegginsprincipes in de praktijk te brengen en de koers van het bedrijf waarin wordt belegd te laten wijzigen.

Vrijdag 12 januari 2018